ANA SAYFA

28 Temmuz 2010 Çarşamba

MASA TENİSİ RAKET LASTİKLERİ

Bir raketin en önde olan yeri ise lastiklerdir. Tahtalarda olduğu gibi bu ekipmanlarda kendi içinde 2 ye ayrılır.
A: Çin lastikleri
B: Avrupa-Japon lastikleri.
Çin lastikleri denilenler sadece Çin’de üretildiği için bu adı taşımazlar. Bu tarz lastikler Avrupa ve Japonya dada üretilirler. Bunların en önemli özelliği dış yüzeylerinin (Topa temas eden tarafları) yapışkan olmasıdır. Topu masaya koyup raketi de üzerine hafifçe bastırıp raketi kaldırdığınızda top rakete yapışarak belli bir süre öylece kalır.
Avrupa ve Japon lastiklerinde üst yüzey böyle yapış yapış olmaz. Bu lastikler diğerlerine göre daha hafif ve daha yumuşaktır.
Çin lastikleri ile falso vermek ve kesmek çok daha kolaydır.
Çin lastikleri daha dayanıklı ve geç eskiyen bir yapısı vardır.
Çin lastikleri daha ucuzdur.
Avrupa lastikleri nispeten daha zor falso üretseler de rakibin falsolarından daha az etkilenirler.
Avrupa lastikleri Çin lastikleri kadar bakım istemezler. Çok fazla temizlemeden de oynanırlar.
Avrupa lastikleri daha hafiftir.
Avrupa lastikleri daha yumuşaktır. Çünkü üst yüzeyi yapışkanlı ve topu tutan özelliğinden dolayı Çin lastiklerinin hızı çok azdır. Bunun önüne geçebilmek için Çinli üreticiler sünger kısmını çok sert ve yoğun yapmak zorunda kalırlar. Bu nedenle hissi azalır ve ağırlığı artar.
Yumuşak lastikleri kontrol etmek daha kolaydır.
Genel özellik olarak Çin lastikleri ne kadar iyi falso üretirse o kadar da iyi falso yerler. Ayrıca sert süngere sahip olduklarından hissi azdır ve bu nedenle kontrol etmek zorlaşır. Ama Çin lastikleri ile iyi oynayabilen bir sporcu iseniz rakiplerinize sizden gelen spinler ve falsolar kabus olur.
Bu saydığımız lastikler düz lastiklerdir. Bir de tırtık veya pütür denilen lastikler vardır. Bu lastiklerin üst yüzeyi düz değil pütürlüdür. Onların atış açısı spini daha farklıdır. Eğer rakibinizin pütürlü lastiği varsa sorun da vardır. Çok fazla top spin üretiyormuş gibi bir hareketle size gelen topun aslında hiç dönmediğini, siz topu fileye taktığınızda anlarsınız. Yada kesme hareketi yaptığında aslında topun yan falsolu geldiğini… Eğer bir oyuncu pütürlü lastik kullanıyorsa bilin ki Pütür taktığı tarafı zayıftır. Eğer profesyonel değilseniz veya ders veren bir hocanız yoksa pütür kullanmayın.
En son lastik türü de yine üst yüzeyi düz olan fakat bir mermer kadar kaygan olan ANTİ lastikleridir. Bu lastikler karşıdan gelen tüm falso, spin ve kesmeleri yok eder. Çünkü top lastiğin kaygan yüzeyine çarptığında patinaj çekmeye başlar ve ivmesini kaybeder. Bu tarz lastik kullananlar rakipten gelen falsoları karşılayamayanlardır. Ama sizede falsolu top gönderemezler.
Yeni başlayan biri iseniz düz lastik sizin için en hayırlısı olur. Ama burada da karar vermeniz gereken asıl konu, ÇİN mi Avrupa-Japon mu?

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bir de sünger kalınlıkları hakkında bildiklerinizi yazarmısınız.

Adsız dedi ki...

tırtıklı lastikler konusunda yanılıyorsunuz. Tırtıklı lastik olan taraf zayıf taraf değildir , her oyuncu için değişir. Pro değilseniz veya hocanız yoksa kullanmayın demişsiniz. Pro değilim ve hocam yok , forehand'te kısa tırtık kullanıyorum penholder olarak. Blok yapma ve smaçta çok iyiyim tırtık sayesinde ve gayet memnunum. Herkese uygun olmayabilir ama stil farkı :)