ANA SAYFA

10 Ağustos 2010 Salı

MASA TENİSİ RAKETLERİNDE KULLANILAN YAPIŞTIRICILAR

Masa Tenisinde, lastikleri tahtaya yapıştırmak özen isteyen ve gayet önemli bir konudur. Bu iş için kullanılan özel yapıştırıcılar ve yapıştırma yöntemleri uygulanır. Eskiden SOLVENT içeren uçucu ve sağlığa zararlı olan bir yapıştırıcı kullanılırdı. Ama artık bu yapıştırıcının kullanımı yasaklandı. Resmi maçlara çıkmadan önce oyuncular raketlerini ENEZ adı verilen bir cihaza koyuyorlar ve bu cihaz raketteki kokuya göre onay veriyor veya vermiyor. Bundan ötürü tüm profesyonel oyuncular bu yapıştırıcıları kullanmaktan vazgeçtiler. Bazı oyuncular halen su bazlı ve kokusuz yapıştırıcılara laışamadıklarından performanslarında ciddi düşüşler yaşamaktalar.

Peki ama neydi bu yapışıtırıcıların özellikleri?

Bu yapıştırıcılar lastiğin arka tarafına (sünger kısmına) sürülerek bir müddet kuruduktan sonra tahtaya yapışıtırılırdı. Bu yapışıtırıcı solvent içerdiğinden uygulandığı yerde kurudukça şişme ve genişleme özelliği gösteren bir yapısı vardır. Bu da demek oluyor ki süngere tatbik edilen solvent süngerin içine işleyerek genişliyor, sünger şişmeye ve kalınlaşmaya başlıyor. Ayrıca genişleyen ve büyüyen sünger lastiğide gerginleştirmeye başlıyor. Süngerin şişmesiyle gerilen lastik balon etkisi gibi bir etkiyle daha hızlı ve sürtünmesi yüksek bir özellik kazanıyor.

Bu yapıştırıcılar yasaklanmadan önce tüm üretici firmalar oyuncular tarafından solüsyon olarak da anılan bu yapıştırıcılara uygun lastikler üretmekteydiler. Yasaklardan sonra lastik ve sünger yapılarında köklü değişikliklere yöneldiler. Bu yasaktan sonra su bazlı yapıştırıcılar kullanılmaya başlandı. Su bazlı yapıştırıcılar kesinlikle şişme ve ya genişleme gibi özellikler göstermezler. Böylece üreticiler Su bazlı yapıştırıcılara uygun geliştirdikleri lastikleri YENİ NESİL LASTİKLER diye satmaya başladılar.

Hiç yorum yok: