ANA SAYFA

28 Temmuz 2010 Çarşamba

MASA TENİSİ RAKET LASTİKLERİ

Bir raketin en önde olan yeri ise lastiklerdir. Tahtalarda olduğu gibi bu ekipmanlarda kendi içinde 2 ye ayrılır.
A: Çin lastikleri
B: Avrupa-Japon lastikleri.
Çin lastikleri denilenler sadece Çin’de üretildiği için bu adı taşımazlar. Bu tarz lastikler Avrupa ve Japonya dada üretilirler. Bunların en önemli özelliği dış yüzeylerinin (Topa temas eden tarafları) yapışkan olmasıdır. Topu masaya koyup raketi de üzerine hafifçe bastırıp raketi kaldırdığınızda top rakete yapışarak belli bir süre öylece kalır.
Avrupa ve Japon lastiklerinde üst yüzey böyle yapış yapış olmaz. Bu lastikler diğerlerine göre daha hafif ve daha yumuşaktır.
Çin lastikleri ile falso vermek ve kesmek çok daha kolaydır.
Çin lastikleri daha dayanıklı ve geç eskiyen bir yapısı vardır.
Çin lastikleri daha ucuzdur.
Avrupa lastikleri nispeten daha zor falso üretseler de rakibin falsolarından daha az etkilenirler.
Avrupa lastikleri Çin lastikleri kadar bakım istemezler. Çok fazla temizlemeden de oynanırlar.
Avrupa lastikleri daha hafiftir.
Avrupa lastikleri daha yumuşaktır. Çünkü üst yüzeyi yapışkanlı ve topu tutan özelliğinden dolayı Çin lastiklerinin hızı çok azdır. Bunun önüne geçebilmek için Çinli üreticiler sünger kısmını çok sert ve yoğun yapmak zorunda kalırlar. Bu nedenle hissi azalır ve ağırlığı artar.
Yumuşak lastikleri kontrol etmek daha kolaydır.
Genel özellik olarak Çin lastikleri ne kadar iyi falso üretirse o kadar da iyi falso yerler. Ayrıca sert süngere sahip olduklarından hissi azdır ve bu nedenle kontrol etmek zorlaşır. Ama Çin lastikleri ile iyi oynayabilen bir sporcu iseniz rakiplerinize sizden gelen spinler ve falsolar kabus olur.
Bu saydığımız lastikler düz lastiklerdir. Bir de tırtık veya pütür denilen lastikler vardır. Bu lastiklerin üst yüzeyi düz değil pütürlüdür. Onların atış açısı spini daha farklıdır. Eğer rakibinizin pütürlü lastiği varsa sorun da vardır. Çok fazla top spin üretiyormuş gibi bir hareketle size gelen topun aslında hiç dönmediğini, siz topu fileye taktığınızda anlarsınız. Yada kesme hareketi yaptığında aslında topun yan falsolu geldiğini… Eğer bir oyuncu pütürlü lastik kullanıyorsa bilin ki Pütür taktığı tarafı zayıftır. Eğer profesyonel değilseniz veya ders veren bir hocanız yoksa pütür kullanmayın.
En son lastik türü de yine üst yüzeyi düz olan fakat bir mermer kadar kaygan olan ANTİ lastikleridir. Bu lastikler karşıdan gelen tüm falso, spin ve kesmeleri yok eder. Çünkü top lastiğin kaygan yüzeyine çarptığında patinaj çekmeye başlar ve ivmesini kaybeder. Bu tarz lastik kullananlar rakipten gelen falsoları karşılayamayanlardır. Ama sizede falsolu top gönderemezler.
Yeni başlayan biri iseniz düz lastik sizin için en hayırlısı olur. Ama burada da karar vermeniz gereken asıl konu, ÇİN mi Avrupa-Japon mu?

MASA TENİSİ TAHTALARI

Bu sporun en önemli enstrümanı olan raketlerden bahsedelim. RAKET:
Raket iki ana parçadan oluşur. 1. Sap ve tepsi kısmından olan tahta 2. Kırmızı ve siyah olmak üzere iki parça olan lastikler. Spor mağazalarında satılan ucuz raketlere hazır raket denilir. Bu raketlerden alırsanız bununla oynarsınız. Ama profesyonel anlamda oynamak istiyorsanız ya da gerçekten iyi oynadığınız düşünüyorsanız, bu hazır raketler sizin ihtiyacınıza çözüm olamazlar.
Hazır raketler sizin oyununuzu geliştirmez. Yanlış bile vursanız doğru gidebilir, yada doğru vursanız yanlış gidebilir. Bu yüzden tavsiyem hazır raket alacağınıza ucuz yollu bir kombinasyon (profesyonel raket)yapmanızdır. Bu raketlere kombinasyon denmesinin nedeni tahta ve lastikleri ayrı ayrı satın alınıp yapıştırılmasındandır. 1000 lerce tahta ve bir o kadar da lastik arasından istediğiniz kombinasyonu oluşturmanız size kalmıştır. Bu kadar çok seçenek içinde boğulan çok kişi gördüm. Bunlardan biride bendim.
Bu nedenle tahta ve lastiklerin genel özelliklerini yazarak bir nebze olsun fikir sahibi olunabileceğini umuyorum.
TAHTALAR:
Ana hatları olarak 2 ye ayrılırlar. A: tamamen ağaçtan yapılanlar.
B: İçerisinde kompozit malzeme kullanılanlar.
Tamamen ağaçtan yapılanlar çoğunlukla daha yumuşak ve sakin huylu tahtalardır. (tabiî ki kullanılan ağacın yapısına göre değişir.) yapıldığı ağacın özeliklerini yansıtır. Yumuşak bir ağaçtan yapılmışsa hissi çok defans yönü kuvvetli ve hızı yavaş olur. Yapımında kullanılan ağaç sert bir ağaç ise hızı yükselmesinin yanı sıra kontrol ve defans yönünü zayıflatır.
Bildiğim en yumuşak ağaç BALSA dır. Pek çok tahtada bu ağaç kullanılır. Çünkü ucuz ve çok hafif bir ağaçtır. Bu ağaç ile yapılan raketlerde genelde kalın ve yumuşak olurlar.
Sert ağaçlara örnek ise abanoz limba ve en çok beğenilen ve kullanılan Hinoki ağaçlarıdır. Bu ağaçlardan yapılan tahtalar daha sert daha hızlı ve spin yönü kuvvetli tahtalardır. Özellikle hinoki ağacı sadece Japonya da yetişen nadir bir ağaç olduğundan bu tahtalara pahalıdır.
İçerisinde kompozit malzeme barındıran tahtalar çoğunlukla en hızlı tahtalardır. Off+ denilen hıza bu tahtalarla çıkılır. Bu kadar hızlı olduğundan kontrol edilmesi de o kadar zordur. Kompozit malzemeler KARBON dur. ARYLATE, TAMCA, ULC, ZYLON, KEVLAR gibi çok sert malzemelerdir. (Mesela kevlar kurşun geçirmez yelek yağımında kullanılır) Bu karbon katmanlar hızı artırdıkları gibi swet spot denilen tatlı vuruş noktasını da genişletirler. Ağaç raketlerde top raketin kenarlarına yakın yerlere çarparsa istediğiniz yere gitmez. İstediğiniz yere atabilmeniz için topa raketinizin neredeyse tam ortasıyla vurmanız gerekir. Karbon raketlerde bu orta nokta(tatlı vuruş noktası) biraz daha geniştir. Aşağıda resmini gördüğünüz raket tahtası Butterfyl'ın arylate karbon tahtasıdır.


Eğer yeni başlayan bir sporcuysanız karbon tahtaları çok fazla düşünmeseniz iyi edersiniz. Lakin topa vurunca "ya bu top uçuyo" tarzında anlam veremediğiniz sorunlar yaşamanız mümkün. Karbon olmayan tahtalarla istediğiniz yere topu atmanız nispeten kolaydır. Ama karbon tahtalarla eğer istediğiniz yere topu atabilliyorsanız her attığınız top süratli ve spinli gidecek ve rakibiniz zorlanacaktır. Ama istediğiniz yere atabiliyorsanız...

MASA TENİSİ

Yeteri kadar değer verilmediğini düşündüğüm bir spor dalı da MASA TENİSİ dir. Bazıları adına pinpon dese de bu sadece oyun amaçlı oynayanların söyleyeceği bir isimdir. Bu sporu yapanlar için gerçek adı MASA TENİSİ dir. Masa tenisinin tarihçesi ile ilgili bilgiler bir çok internet sitesinde mevcuttur bu yüzden bu konuya değinmek istemiyorum. Benim burada anlatmak istediğim asıl mesele bu sporun diğer sporlardan farkı…


Bilinen sporların pek çoğunda (özellikle takım sporlarında) pasif dinlenme denilen durum yaşanır. Eğer top yada başka bir spor aleti sizde değilse dinlenmek için biraz da olsa zamanınız vardır. Yada yüzme, koşma gibi sporlarda ise müsabaka anında pasif dinlenme durumu olmaz ise de düşünmeden müsabakayı devam ettirebilirsiniz.

Her spor kendine göre belli bir disiplin, zeka, güç ve yetenek göstermenizi gerektirir. Ama masa tenisinde işler biraz daha farklıdır. Topun sizden gitmesi ile size tekrar dönmesi arasındaki süre en fazla 2 saniyedir. Bu 2 saniye içinde tekrar yerinizi almalı rakibin vuruşunu gözlemeli topu takip etmeli ve ona göre bir strateji belirleyerek tekrar topa hamle yapmalısınız.

Böyle anlatılınca sanki bir atomu parçalayacakmış kadar karmaşık bir şey yapıyormuşuz gibi göründüğünün biliyorum. Okuyanlardan “altı üstü pinpon bu topa vurursun gider geri gelirse bir daha vurursun” dediğinizi duyar gibiyim. Ama o vurursun gider kısmında bile yukarıda yazılanları yaptığınıza eminim. Siz fark etmeseniz de bunları yaparsınız. Bu nedenledir ki bu sporu yaparken başka şeyler düşünmek gibi bir lüksünüz olamaz. Buda bir nevi motivasyon ve deşarj olma şekli olarak kullanılabilir. Bugün bazı psikologlar tedavi amacı ile hastalarına bu sporu tavsiye etmelerinin nedeni de budur.

Ayrıca masa tenisi oynamak için kramponlar, özel sahalar uzun bir zaman ayırmak gibi dertlerinizde yoktur. Takım elbise ile çalıştığınız işinizden çıktığınızda partneriniz de varsa masanın başında ceketinizi çıkararak bile oynayabileceğiniz bir oyun.

Hatta bazı maddi durumu iyi olanların 300-500 tl gibi bir fiyatla satın alabileceği orta kalitede masa ile ömrünün sonuna kadar kendine bir spor sahası alacağını da unutmayalım.

Bu sporun en önemli enstrümanı raketlerdir. Hemen her spor mağazasında bulunan ve çifti bir paket sigara fiyatına satılan raketlerden tutunda bir devlet memuru maaşlarına kadar fiyatlandırılabilen profesyonel raketler bulmak mümkündür. Siz yeter ki oynayacak yer ve kendinize bir rakip bulun.