ANA SAYFA

7 Temmuz 2011 Perşembe

lastik ve sünger kalınlıkları

Bir arkadaşımın uyarısı üzerine bu yazıyı yazma gereği duydum. Lakin bunu yazmayı unutmuştum.
Lastik ve Sünger kalınlıkları....

Bir rakette bulunan lastik ve süngerlerin toplam kalınlığı federasyonun onayladığı şekli ile en fazla 4 mm olabilir. Bu da demek oluyor ki, ne yaparsanız yapın belli bir kalınlığın üzerine çıkamazsınız.

Peki ama sünger ve lastik kalınlıkları rakete nasıl bir karakter kazandırır?
İnsanlar neden kalın veya ince lastik tercih ederler?

Profesyonel oyunucular tahtayı ve lastikleri ayrı ayrı alıp yapıştırmak süretiyle kendilerine kombine bir raket yaparlar.
Daha da profesyoneller (belki de daha da abartanlar demek gerek) Tahtayı, lastiği ve lastiğin altındaki sünger kısmını ayrı ayrı alıp yapıştırırlar. Ancak bu işlem gerçekten zordur ve yapıştırıcının yayılması, düzgün yapıştırmak, hava kabarcığı bırakmamak gibi büyük sıkıntılar yaşanabilir. Eğer çok iyi değilseniz ya da kendinize çok güvenmiyorsanız tavsiye etmem.
Gelelim lastik kalınlıklarına; Lastik kalınlığı ne kadar çok olursa raketin hızı o kadar yüksek olacaktır. Ama bu sporda değişmeyen kural yine işbaşında, hızı artırdıkça kontrolü azaltmak zorunda kalırsınız. Kalınlık artarsa kontrol azalır. Lastik kalınlığının fazla olması vuruş anında topu hissetmenizi zorlaştırır.
Eskiden süngerleri kalınlaştırmak ve yumuşatmak için uzun uzun solüsyonlar sürülürdü. Solüsyonlanan sünger şişerek kalınlaşır, uzar ve yumuşar. Dolayısıyla uzayan ve büyüyen sünger lastiğin üzerindeki gerilimi artırarak spini ve hızı artırır. Şişerek kalınlaşan lastikte hızı artırır. Aynı zamanda yumuşayan lastik kontrol konusunda da iyi bir performans verirdi. Bu nedenle geçiş dönemi pek çok sporcu için sancılı olmuştur.

Kalın sünger yeterince yumuşak ise kontrol biraz daha kolay olabilir. Ancak hem kalın hem de sert ise kontrol çok zordur.

Eğer lastik kalınsa ve sünger ince ise kontrol çok daha zorlaşır ve top lastiğin kalın katmanından geçemediğinden spin ve falso konusunda da başarılı olmayabilir. Ancak sert ve kalın lastik kısmı yüzünden çok fazla bir hız kazanır.
Tam tersi olduğunda yani lastik ince, sünger kalın olursa topun lastiğe kadar gömülebilmesi nedeniyle spin ve falsolar başarılı olur. Ancak kalın lastiğe göre hızı azalır.

Yeni başlayanlar için yumuşak ve ince sünger (1,8 yada 1,9) daha uygun olacaktır. Hızı artırmak gerçekten kolaydır. Ancak kontrolü artırmak daha zordur. Bu nedenle önce kontrol konusuna ağırlık verilmesini öneririm. Oynadıkça eliniz düzgünleşir. Hızlı oynamaya başladıkça raketi hızlandırmayı düşünmeyin. Bu en çok karşılaşılan hatadır. Yeni başlayan birisi bir iki maç kazandıktan sonra gözünü karbon tahtalar, sert ve kalın lastiklere diker. En kısa zamanda bunlardan bir raket yapar. İlk bir kaç oynamasında "ya arkadaş bu süper bişeymiş ya, ben buna neden daha önce geçemdim" der.
1 ay kadar sonra daha önceden yenebildiği kişileri artık yenemediğini görür. İşte sonuç.
Eğer raketinize alıştıktan sonra hızınızı artırsanız biraz daha bekleyin. Artık bir süre sonra attığınız şutlar, spinler filede kalmaya başlarsa raketinizi yükseltebilirsiniz.

Bu sadece benim tavsiyem, pek çok profesyonel sporcu bana katılacaktır. Belki de katılmayacaktır. Ama sonuçta herkesin hem fikir olduğu belki de tek nokta. En iyi ekipman kişinin kendisidir...

İyi oyunlar....